LOGBOEK 2003

Januari 2003:

In januari besluiten we om ons te gaan oriënteren voor een huisje in Tsjechië. Met name voor de wintersport gaan we elk jaar naar Tsjechië maar we hebben er ook goede herinneringen aan een zomervakantie. We nemen contact op met Tsjechië Totaal, die ervaring met onroerend goed transacties in Tsjechië hebben. Je kunt als particulier geen onroerend goed kopen in Tsjechië en moet eerst een S.R.O. (een soort B.V.) oprichten die vervolgens het onroerend goed aanschaft. Bij Tsjechië Totaal zoeken we een aantal panden uit die we in de week dat we op wintersport gaan graag willen bezichtigen. De afspraken worden gemaakt en op 21 februari zullen we 2 panden ten zuiden van het ertsgebergte gaan bekijken, de 22e nog 3 panden in de Šumava en op de terugweg op 1 maart nog een laatste huisje.

Februari 2003, huizen kijken in Tsjechië:

Eindelijk is het zover dat we op wintersport gaan en de door ons uitgezochte huisjes gaan bekijken. We komen na een reis van 8 uur keurig op tijd op onze afspraak. Het eerste huisje is het huisje dat we later ook gekocht hebben. Er ligt volop sneeuw en het is prachtig weer.

Ons "Chata" in de winter. De tuin in de winter. Het Skalkameer in de winter.

Een nadeel is dat er bij het huisje geen stromend water is en er een nieuwe waterleiding of eigen bron aangelegd moet worden. Verder zijn er, behalve de enorme spinnen in de kelder dan (die ik ook echt niet ga bekijken, brrr), weinig serieuze minpunten aan dit huisje. Het ligt heel mooi: in een rustiek klein dorpje vlakbij het Skalkameer. Vooral de ligging bij het meer vind ik een pluspunt want dat zal vooral zomers fijn zijn. Daarnaast is het gemakkelijk te bereiken en de staat van onderhoud is redelijk tot goed. Eigenlijk ben ik vanaf het eerste moment dat ik dit dorpje en dit huisje zie al verkocht. De vriendelijke en gezellige sfeer die er van uit gaat heeft mij meteen al te pakken.

Het tweede huis dat we zien valt tegen. Het is niet vrijstaand en te klein. Daarbij komt dat we het niet van binnen kunnen bekijken. De volgende dag zien we in de "Šumava", het zuiden van Tsjechië, nog 3 panden. Er moet echter aan allemaal nog veel gebeuren hetgeen wij niet zo zitten en ook niet zelf kunnen. Ook is de reisafstand een stuk langer. We besluiten van deze huizen af te zien.

Het laatste huisje zien we op de terugweg van onze wintersportvakantie (nou ja, sport is niet helemaal juist. Nadat ik op de eerste skidag mijn hand breek valt er weinig meer te sporten). Het is een heel klein huisje, wel in goede staat maar de ligging vinden we minder fraai maar we vinden het eigenlijk te klein. We houden het nog wel even in gedachten maar besluiten uiteindelijk om een bod uit te brengen op het eerste huisje dat we gezien hebben en dat ik niet uit m'n hoofd kan zetten. Na een aantal dagen heen en weer gebel etc. worden we het eens met de verkopende partij. Nu moeten we weer naar Tsjechië om bij de notaris handtekeningen te zetten om de S.R.O. op te laten richten. Het totale traject zal zo'n 2 maanden in beslag gaan nemen.

Bezoek Maart 2003, naar de notaris in Tsjechië en nog een keer kijken.

Eind maart rijden we op zondag naar Karlovy Vary nadat we eerst naar "ons" huisje zijn gereden. We reden er zonder te verdwalen naar toe in zo'n 7 1/2 uur. Het is schitterend weer en in de stralende zon ziet het er nog leuker uit dan in de sneeuw. We staan even heel erg in de tuin te genieten van de heerlijke zon die op dat moment in Nederland nog ver te zoeken was. Hier is het bijna 20 graden en zo heerlijk. En dan te bedenken dat het nog maar eind maart is.

Ons huis eind maart zonder sneeuw. Ons huis eind maart zonder sneeuw. Binnen, maart 2003.

In het dorp zijn al veel mensen bezig met hun tuin etc. Nadat we de nodige foto's hebben gemaakt gaan we naar onze afspraak. Daarna rijden we naar Pension Anastazis in een buitenwijk van Karlovy Vary. In het pension krijgen we overigens een complete verdieping tot onze beschikking met alles erop en eraan van magnetron tot wasmachine! Maandagochtend staan we bij de notaris waar we de volmachten tekenen zodat zij de S.R.O. kan gaan oprichten. We maken kennis met onze jednatel en openen een bankrekening voor onze S.R.O. Alles bij elkaar neemt dit een paar uur in beslag en vervolgens rijden we terug naar "ons" huisje waar we met de makelaar nog een keer binnen kijken, bouwtekeningen krijgen en van alles opmeten en noteren. Maandagavond zijn we weer terug en nu kan het lange wachten gaan beginnen.....

Bezoek van 31 mei tm 3 juni 2003:

De overdracht liet langer op zich wachten dan we hoopten maar uiteindelijk is dan toch alles rond. Verzekeringen, kadastrale gegevens en het tekenen en vertalen van het koopcontract. Op 31 mei was het zover: we gingen voor de eerste officiële maal als huiseigenaren naar Tsjechië. De reis viel nogal tegen, ook de Duitsers hadden blijkbaar vrij met Pinksteren (helaas). Na een rit van bijna 11 uur zijn we dan eindelijk 's avonds om 22.45 uur bij ons huisje. We herkennen het eerst niet eens want er staat een meter hoog gras en onkruid rondom. Oef, dat valt even tegen. De vorige eigenaar komt ons de sleutels brengen en het e.e.a. uitleggen. Tja, dat gras.... daar konden zij zogenaamd niets aan doen maar er is vast wel iemand die ons erbij wil helpen. Dat moet ik de volgende dag maar bij het plaatselijke pension vragen. We maken de bedden op en gaan slapen, ik ben helemaal gesloopt van de reis en heb ook meteen last van het gras en het onkruid, jeukende ogen, neus en benauwd. Snel slapen en morgen maar verder kijken. Overigens is het wel jammer dat we geen foto's hebben gemaakt van onze tuin in deze staat.

De inrit met parkeerplaats Het balkon van de achter slaapkamer Een deel van de badkamer

Zaterdagochtend 1 juni staan we om 09.00 uur op, we hebben een hoop te regelen. In ieder geval een motor maaier o.i.d. aanschaffen voor het gras. Nadat ik zo'n beetje elke Tsjech in de omgeving heb aangesproken of iemand ons kan helpen met het gras maaien, krijg ik van een vriendelijke buurman een oude zeis te leen. Daar wordt meteen mee aan de slag gegaan. Het is inmiddels zo'n 30 graden en prachtig weer. We kopen in Cheb een motormaaier en wat andere dingen die we nodig hebben en 's middags vinden we via een dame van het plaatselijk restaurant een man die het gras wel voor ons wil maaien. Zijn vrouw en hij zijn heel vriendelijk en hij haalt een machine en 2 uurtjes later is het gras eraf. Poeh, dat scheelt zeg. Vervolgens gaan we er met de motormaaier overheen en ziet het er weer piekfijn uit. Ik heb gelukkig bij de apotheek een (erg heftig) goedje gehaald tegen de allergie. Het helpt in ieder geval wel. De rest van de dag zijn we bezig met oude spullen van de vorige bewoners uitzoeken en weggooien, huis luchten en 2 jaar spinnenwebben en andere zooi stofzuigen. Het huis zit echt helemaal vol met spinnenwebben. De spinnen zijn, op twee na dan, gelukkig nergens te zien (dat zegt natuurlijk niets, maar toch...). We hebben nog geen stromend water en halen water uit het meer om het toilet door te spoelen. We hebben jerrycan's van huis meegenomen om te drinken, wassen, schoonmaken, koffie zetten etc. Het is net luxe kamperen. 's Avonds zien we vuurwerk boven het meer. 

Zondag 2 juni. We worden wakker en de zon schijnt alweer heerlijk. Het is er behalve de zingende vogels heel stil 's morgens, je bent echt in de natuur. Aan het einde van de ochtend zien zowel tuin als huis er best goed uit. Inmiddels is het redelijk schoon, troep is opgeruimd en de tuin is ook weer netjes. De man die het gras gemaaid heeft wil onze tuin wel bijhouden en het huis in de gaten houden als we er niet zijn. Prima! We drinken wat met hem en zijn familie. Het weer is heerlijk en genietend met een drankje op onze veranda weten we weer waarom we Tsjechië en dit huis zo leuk vonden. We gaan nog even naar Frantiskovy Lázne, een mooi kuurplaatsje in de buurt waar we nog wat winkelen en ijsjes eten. Daarna weer verder met opruimen, poetsen en boenen. 's Avonds gaan we eten in het restaurant dat vlakbij ons huisje ligt. We hebben inmiddels met al aardig wat mensen contact gemaakt en we spreken af dat we in juli uiteraard weer te gast in het restaurant zullen zijn.

Maandag 2 juni. We staan weer vroeg op want we moeten nog naar Karlovy Vary om een sleutel weg te brengen voor onze "jednatel". Dit kost alles bij elkaar toch zo'n 2 1/2 uur. Om 12.30 uur rijden we uiteindelijk weg uit Tsjechië. De terugreis verloopt goed (heeeel anders dan op de heenweg dus) en we zijn om 21.00 uur 's avonds thuis. Het volgende bezoek aan ons huis in Tsjechië zal rond 23 juli zijn, we zijn benieuwd hoe het dan weer is.

Frantiskove Lazne centrum Frantiskovy Lazne Frantiskovy Lazne

Juli/Augustus 2003. Zomer(klus)vakantie:

Terwijl ik mijn website aan het bijwerken ben overvalt me, alweer, het gevoel van heimwee naar Tsjechië. Sinds de afgelopen zomervakantie krijg ik elke keer als ik naar mijn bureaublad kijk en de foto van ons huisje zie, last van heimwee. Het was ook zo heerlijk de afgelopen vakantie.

We hadden een voorspoedige heenreis, we waren niet al te gehaast opgestaan en reden om ca. 10.00 uur weg van huis. In Duitsland zijn we twee keer gestopt, bij elkaar zo'n 5 kwartier en 's avonds om iets voor zevenen waren we ter plekke. Het weer was goed en de tuin zag er keurig verzorgd uit. Er stond een container naast het huis met ongeveer 1100 ltr. water omdat we nog geen waterleiding of bron met pomp hadden. Ook dit was door onze "tuinman" geregeld i.s.m. Tsjechië totaal. We bleken ook een nieuwe elektriciteitsmeter te hebben en de kapotte afvoer was keurig vervangen. Nadat we onze spullen naar binnen hadden gesleept gingen we eens even lekker genieten van het heerlijke weer en de prachtige omgeving. Alles is nu heel groen en de aalbessenstruik in de tuin zit vol rijpe besjes. De perenbomen hangen ook vol maar de peertjes zullen pas in september of oktober rijp zijn. De eerste paar dagen genieten we van het relaxte vakantiegevoel ondanks dat we weten dat we ook moeten klussen. Helaas is de tweede dag de container met water gaan lekken en staat hij gevaarlijk scheef op zijn wieltjes. We zijn bang dat hij omvalt en het water loopt er steeds sneller uit. Daar gaat onze vakantievoorraad water.... Het blijkt dat de container maar 450 kg aan gewicht kan hebben. Nu weegt 1100 liter water echter ietsje meer. Dus snel een aantal water tonnen gekocht in Cheb en daar hebben we vervolgens zo'n 600 liter water in overgebracht. Ook alle emmers, tonnen en pannen die we al in huis hadden hebben we met water gevuld om de container te ontlasten. Pfft, dat was wel even stress maar na een paar uur zweten is het probleem verholpen. Onze tuinman zal langskomen om te kijken wat er aan de hand is en ook ons contactpersoon uit Tsjechië komt vrijdag om even bij te praten en te kijken hoe alles er voor staat. Beiden zijn druk voor ons bezig om stromend water te regelen middels een eigen bron en pomp.

Keuken voor Keuken na Gang voor Gang na

Uiteraard klussen we bijna dagelijks: beitsen, zeil leggen, schilderen, schuren, plamuren enz. enz. Naar de "Baumax", een grote bouwmarkt in Karlovy Vary, breng ik een groot deel van de laatste maandsalarissen. We nemen zoveel mogelijk klusmateriaal mee maar vergeten natuurlijk toch steeds weer iets. Ik had natuurlijk ook een briefje mee kunnen nemen, inderdaad. Aan het einde van de vakantie leggen ze bij de "Baumax" een rode loper uit als ze een Bordeaux rode Renault Laguna uit Nederland aan zien komen rijden (......), zo vaak zijn we er geweest en zoveel hebben we besteed. Maar we zijn echt heel erg opgeschoten. De keuken is ontzettend opgeknapt net als de buitenboel en de kozijnen. Alles staat weer vers in de beits en verf! Overigens is het toch wel heel anders om je vakantiehuis op te knappen dan je normale woonhuis in Nederland (waar we consequent alles zolang mogelijk uitstellen). Ik heb in Tsjechië heerlijk in bikini in 35 graden staan beitsen en ik vond het nog leuk ook! Binnen is een deel van de muren gewit, vensterbank gemaakt, gaten gedicht en is er bij alle ramen en deuren isolatieschuim aangebracht. Er zijn extra lampen binnen en buiten gemaakt. De bovenverdieping, het trapgat en de badkamer bewaren we voor de volgende keren. Boven is het alleen een kwestie van de muren verven want daar zit nu bloemetjes behang op dat we zelf niet uitgekozen zouden hebben.

Grote slaapkamer

Verder hebben we natuurlijk ook echt vakantie. We lezen (of eigenlijk: ik lees), spelen crocket in de tuin en gaan (bijna) elke dag zwemmen. Meestal gaan we naar een camping, "Kamp Karel", aan het Jesenice meer dat ongeveer 10-15 minuten bij ons vandaan is. Er is daar een leuk strandje en een midgetgolf baan. Het water in het meer is heerlijk van temperatuur en we amuseren ons er prima. We zijn, zoals bijna steeds, de enige Nederlanders tussen de Tsjechen en een enkele Duitser. We zijn ook twee keer naar een Aquapark in Klasterec nad Ohri geweest. Het is ca. een uur rijden maar zeer de moeite waard. Mijn ouders en tante komen voor 4 dagen langs om ons huisje en Tsjechië voor de eerste maal te zien. Ook zij zijn positief verrast over het land, de cultuur, de mensen etc.

De 128 mtr. lange glijbaan in Aquapark Kraslice Karlovy Vary

Uiteraard bezoeken we ook kastelen in de omgeving: Hrad Cheb, Hrad Loket (super!) , Hrad Vildstejn en Hrad Seeberg. Verder brengen we een bezoek aan Karlovy Vary, de bekende kuurstad. Deze stad is schitterend, de colonnades zijn prachtig en je ziet er geen enkel papiertje of sigarettenpeukje op de grond. Dat is wel anders dan bij ons. Om de paar honderd meter borrelt er (warm) bronwater uit de geneeskrachtige bronnen waar je uit kunt drinken. De meeste mensen hebben een speciale porseleinen beker met een handvat dat tevens een soort rietje is waar ze het bronwater uit drinken. We hebben ook twee keer een gebied bezocht waar je 's winters kunt skiën om vast te kijken of dat gemakkelijk te bereiken is. We bezoeken het beschermde moeras/natuurgebied "Soos" met zwavelbronnen en bijzondere flora en fauna. We lopen een wandelroute naar de (mini) vulkaan "Komori Hurka", die op zo'n 4 km. van ons huisje ligt. Aan het einde van de vakantie brengen we, na een ontbijt met taart in het restaurant, een bezoek aan een vioolbouwer. Die probeert ons nog "ein Meisterstück" van enkele duizenden euro's aan te smeren. Niet dus!

Plafonschildering in Hrad Vildstejn Kerk in Skalna Goethe op de vulkaan "Komori Hurka"

We gaan een dag later naar huis dan we gepland hadden, het was ook zo heerlijk. Op 2 dagen na hebben we prachtig weer gehad met een gemiddelde temperatuur van zo'n 32 graden, heerlijk. Ik had nog wel 3 1/2 week kunnen blijven maar de plicht roept. De planning is dat we in de hersft weer gaan en we hopen dat onze bron en het water er dan zijn. Ons Tsjechische contactpersoon belooft ons dat ze dit gaat regelen voor ons en dat ik me er écht geen zorgen over hoef te maken. Ze is al druk bezig met offertes etc. De laatste avond nemen we afscheid van onze "tuinman" en zijn vrouw, die ons deze vakantie zo fantastisch geholpen hebben. Ik zal hen en ons huisje de komende weken erg missen. Tot oktober!

Oktober 2003:

Op 1 oktober krijg ik een e-mail uit Tsjechië: onze bron is aangelegd!!! Nu moeten de leidingen naar het huis getrokken worden en de boiler vervangen worden. We hopen dat het voor onze komst klaar is en anders zal het vast wel voor de winter geregeld zijn. Wij zijn hier heel blij mee en kunnen niet wachten om te gaan kijken hoe het er voor staat en of we water uit de kraan gaan krijgen!

Op 13 oktober komen we na een supersnelle reis van 7 1/2 uur (met 2 stops) aan het einde van de middag aan bij ons huisje. Het is alweer mooi weer, volop zon maar wel fris, overdag zo'n 6°c a 7°c. Inderdaad is er een bron in de tuin maar de aansluiting naar het huis is er nog niet, jammer. De voorkant van het huis zit onder de bagger van het boren voor de bron. Daar waren we al voor gewaarschuwd en eerlijk gezegd valt het me nog mee. Tot mijn verbazing echter staan er geen tonnen water voor ons klaar terwijl dat ons dat toch echt beloofd was. Dan onze tuinman maar bellen en hopen dat hij ons kan helpen. Zijn vrouw en hij zijn gelukkig thuis en binnen 5 minuten hebben we een paar tonnen water, kolenbriketten en hout voor de kachel.

De achterkant van "Hrad Seeberg" in Ostroh De open haard De bron in de tuin

Het is echt super dat deze mensen zo behulpzaam zijn. We zijn hen erg dankbaar. Zij breit zelfs in deze week nog echte warme Tsjechische sokken voor ons, bakt appeltaart en maakt schalen met "Chlebicek", een soort stokbrood achtige plakjes brood, belegd met allerlei lekkers zoals kruidenkaas, ei, tomaat, worst, augurk etc. Ze verwennen ons gruwelijk. Ook aan drank (citroen wodka èn bier èn koffie tegelijk) ontbreekt het niet. Uiteraard krijgen ze andersom natuurlijk ook wel wat van ons, maar toch. Ook de communicatie gaat steeds beter en we leren weer wat meer over Tsjechië en zij over Nederland.

Het Skalkameer

Hoewel het pas half oktober is vriest het 's nachts al behoorlijk, het is elke nacht ca. -5° C. We zijn blij met het extra convector kacheltje dat we gekocht hebben (ja, bij de Baumax) en af en toe op de bovenverdieping aanzetten. Het vreet helaas wel stroom. Verder voldoen de kolen/hout kachel en de open haard prima en de laatste leent zich ook uitstekend om marsh-mellows boven te roosteren. Elke ochtend is het gras bevroren en wit en stijgt er damp op van het meer dat er stil maar schitterend in de zon bij ligt, diverse foto's waard. Later horen we dat het in het Reuzengebergte zelfs al heeft gesneeuwd! In onze regio valt de eerste sneeuw meestal in november en in december vriest het een graad of 10.

Dorp in de herfst

We gaan deze week naar Karlovy Vary waar ik een verkeersboete krijg. De agente zegt mij dat ze me maximaal 1000 kronen boete mag geven maar na mijn reactie "wie viel???" zegt ze dat 500 kronen dit keer genoeg is. En dat voor 3 minuten fout parkeren omdat ik zo nodig bonbons moest kopen. Zonde hoor. We bezoeken ook het Becherovka museum waar we het verhaal van het ontstaan (als medicijn) van deze kruidenlikeur te zien en te horen krijgen. We zien de kelders met de enorme vaten, zien de antieke flessen en etiketten en krijgen 3 verschillende soorten likeur te proeven: Limet, Rapid en de originele Becherovka die ik toch het lekkerste vind. Als we later door de stad lopen kopen we een speciaal porseleinen kannetje waarvan het handvat tevens een rietje is. Deze kannetjes vul je bij de diverse warme bronnen met mineraalwater die de stad rijk is. De temperatuur van het water ligt tussen de 56°c en 65°c en smaakt zout en soms naar ijzer. Lekker vinden we het in ieder geval niet maar het schijnt erg gezond en heilzaam te zijn. Er lopen continue mensen af en aan om met de speciale kannetjes water uit de bronnen op te vangen en te drinken, heel apart. We gaan nog even op bezoek in het Richmond hotel waar ons contactpersoon zich uitput in verontschuldigingen. Ze dacht dat we pas in november zouden komen en dat was dus de reden dat er geen water klaar stond. Ze verzekert ons dat in een paar weken alles helemaal klaar is en dat, wanneer we in december terugkomen stromend water en een werkende boiler etc. hebben. Ze belt dezelfde dag nog met onze tuinman. Hij gaat de boiler en de pomp regelen voor ons, waar hij, mede door zijn werk, genoeg verstand van heeft en gemakkelijk aan kan komen.

Uitzicht op Karlovy Vary

Verder bezoeken we "Hrad Seeberg" nogmaals, in de zomer was het al gesloten toen we er waren. Het valt enigszins tegen, het is veel nieuwer dan we dachten. Wat wel leuk is, is de tentoonstelling over (oude) Tsjechische industrie, kleding en bouwstijlen. Veel vakwerk boerderijen en prachtig beschilderde meubelstukken, porselein etc. Het trapgat wordt nog afgetimmerd, dat er meteen een stuk netter uitziet maar verder houden we het qua klussen wel voor gezien deze week. Ik neem wel de kussens van de banken mee naar huis om ze opnieuw te bekleden en ben ook van plan om nieuwe gordijnen te naaien. Zaterdagochtend nemen we weer afscheid van ons "Chata". We spreken met onze Tsjechische kennissen af dat we ze van nu af aan van te voren bellen als we komen. Ze beloven ons het huis warm te maken voor we aankomen etc. Iets om naar uit te kijken dus....

Kerst en oudjaar 2003:

Sneeuw op 22 december! De tuin Het dorp in de sneeuw

Op 21 december rijden we weer naar naar ons huis. In het Fichtelgebergte in Duitsland ligt wat sneeuw en onderweg hebben we een minuscuul sneeuwbuitje. Zodra we het Fichtelgebergte weer uit zijn lachen groene landschappen ons uit.... Daar gaat onze skivakantie. Een laatste check op internet gaf toch echt sneeuw aan op de pistes en dus blijven we optimistisch. We zijn om half vier bij ons huis dat, met groene half opengegraven tuin ons verwelkomt. De kachel is aan en er ligt 220 kg briketten en een half omgehakt bos om opgestookt te worden voor ons klaar. Onze Tsjechische vriend is weer zeer actief en vooruitstrevend geweest. Buiten is het een graad of 3 en binnen ca. 17. We stoken de kachel meteen flink op want uit ervaring weten we dat het 's nachts nogal eens koud kan zijn (en dat was het dan ook. -10 was 's nachts geen uitzondering!). De volgende ochtend is alles wit en de zon schijnt! Echt niet te geloven wat een mazzel, sneeuw!

Klinovec Bublava Bublava dorp

We gaan meteen spullen huren en vertrekken naar de piste. We proberen een piste in de buurt maar daar ligt echt nog te weinig sneeuw. Uiteindelijk skiën we 4 dagen bij Klinovec, een dag op Bublava en een dag bij Aš. We hebben de sneeuwkettingen hard nodig en ook ben ik blij met het ABS op mijn auto. Klinovec ligt op zo'n 1240 meter hoogte en daar is dan ook de beste sneeuw en de mooiste piste, het is alleen jammer dat het elke keer zo'n eind rijden is, het ligt ca. 5 kwartier rijden van ons huis. Dat ben ik dan ook wel een beetje zat aan het einde van de vakantie, maar we hebben er wel heerlijk geskied en prachtige zonsondergangen gezien!

Zonsondergang op Klinovec Zonsondergang op Klinovec Zonsondergang op Klinovec

Ons water is bijna klaar, alle leidingen liggen er, het drukvat en de pomp en een nieuwe boiler ook. Het water uit de bron is echter nog niet schoon genoeg maar via wat slangen, pomp en tonnen met water die dagelijks worden aangevuld hebben we na drie dagen dan toch water uit de kraan! Voor die tijd mogen we douchen bij een dorpsgenoot en vervolgens hebben we ons eigen warme water, heerlijk. We doen wel heel zuinig, douchen mag hooguit een paar minuutjes en dan weer stoppen zodat de ton niet leegraakt en de pomp verbrandt.

Sneeuwkettingen vereist op weg naar Klinovec Skiën op Bublava Sneeuw in het dorp.

Qua klussen hebben we de trap, trapgat etc. in de verf gezet en de treden bekleed. Het ziet er een stuk beter uit maar de laatste afwerking moet nog. Verder hebben we ook verder geklust in de keuken en wat kleine dingetjes in de badkamer. Eigenlijk willen we zowel de keuken als de badkamer helemaal vernieuwen maar het schip met geld komt nog steeds niet langsvaren, voorlopig doen we het er gewoon mee, tenslotte is alles er wel. Alle bekleding die ik in Nederland genaaid heb en de gordijnen passen prima, dat is ook al weer een kleine verbetering. Vlak voordat we weggaan laat mijn schat nog even een strijker ontploffen in de tuin waardoor er een barst in het slaapkamerraam springt. Dat ligt dus te wachten voor de volgende keer samen met het fatsoeneren van de tuin die vanwege het water half opengegraven ligt.

Eethoek Onze "Vanocni Stromecek" Skalkameer

We worden door onze vrienden verrast met een echte"vánocni stromecek" (een kerstboom) met versiering èn cadeautjes èn cukrovi (allerlei zelfgemaakte verschillende kerstkoekjes). We worden weer flink volgestopt met eten en drank. Op eerste kerstdag moeten we dan ook na in het restaurant gegeten te hebben ook nog bij hen Karper, salade, cukrovi etc. eten. Karper is een typisch Tsjechisch kerstgerecht en erg lekker. We zitten zo vol dat we nog een deel mee naar huis krijgen voor de volgende dag. Met oudjaar spreken we af in het restaurant, daar is de gehele plaatselijke bevolking aanwezig en er wordt live muziek gespeeld, net als met kerstmis. Het is ontzettend gezellig en ook hier wordt het eten en de drank af en aan gesleept. Er wordt gedanst, gezongen etc. en nadat om 0.00 uur het vuurwerk de lucht in is gegaan wordt er nog lang doorgefeest. Wij gaan om een uur of 3 slapen want ik wil de volgende dag naar Nederland rijden in niet al te brakke toestand....

Plaatselijk restaurant met live muziek Disco met oudjaar.

 

Laat je opmerking of bericht over deze website achter in het

© M. Wustenhoff 2003, 2004, 2005. All rights reserved.