LOGBOEK 2009

Begin 2009

Januari 2009:

In januari 2009 kwamen we pas de tweede helft van de maand, voor het eerst sinds drie maanden, weer bij ons huisje. Maar nu wilden we er toch eens even van gaan genieten. We hadden Dasa en lubos een sms gestuurd dat we zouden komen en gevraagd of ze het huis wilden warm stoken.

Er lag sneeuw in Cetnov toen we aankwamen maar in ons huisje was het enigszins warm en Dasa kwam net bij onze kachel vandaan. Ze vertelde meteen dat er geen water was vanwege bevroren leidingen; het was -21 geweest de week ervoor. Maar we moesten maar flink stoken en dan kwam het wel goed, en er stonden flessen water in huis. Inderdaad stonden die flessen er: bevroren! Het was duidelijk erg koud geweest de afgelopen tijd als zelfs binnen onze flessen spa water waren bevroren. Gelukkig hadden we 1 bijna niet bevroren fles water en nog wat restant flessen van onderweg in de auto. Het blijft natuurlijk altijd een beetje vervelend als je geen water uit de kraan hebt, zelfs als je er al jarenlange ervaring mee hebt. We stookten het hele huis dus verschrikkelijk warm. Elektrische straalkacheltjes gericht op de muren waar de leidingen in zaten, zoveel en zolang mogelijk. En de gewone kachel ook lekker flink hoog opgestookt. We verbruikten de eerste dagen vele, vele euro's aan energie. Het liep echt enorm op, en hoewel we het heerlijk warm hadden in ons tropisch warm gestookte chata, water kwam er maar niet. Buiten bij de hoofdkraan werkte alles wel maar daar zat ook heel veel isolatie omheen. Staf moest dus telkens het gat van de hoofdkraan in om daar emmers en jerrycan te vullen om binnen water te hebben. Geen leuke klus voor iemand met rugklachten. Uiteindelijk, we hadden net gedoucht in het huis van Dasa en Lubos om toch een beetje fris te blijven, kwam er ineens dan toch water uit de kraan. Het vreemde was alleen dat de kraan dicht was. Demontage leerde dat het binnenste door de vorst enigzins verwrongen was maar Staf kon het gelukkig repareren. We waren meteen een stuk vrolijker omdat alles weer normaal werkte en er gelukkig geen leidingen kapot waren gesprongen. Dachten we.....

Vlekje Vlekje...........

In eerste instantie leek alles helemaal in orde maar toen ik 's avonds naar boven ging zag ik op de muur bij de trap een grote vlek zitten. "Vast condens van de waterleiding" zeiden wij optimistisch tegen elkaar.Een kacheltje op de muur gezet en het leek er toch even op dat de vlek kleiner werd. Maar dat was "wishfull thinking", de vlek werd in werkelijkheid groter en groter en de muur natter en natter. De enige oplossing was om de muur open te breken om het probleem te vinden en dat deed Staf dan maar. Na een puur uurtjes beitel, breek en sloopwerk, was het duidelijk dat de warmwaterleiding kapot was. We vroegen Lubos om hulp om de leiding door te slijpen en met behulp van een stuk slang en twee klemmen werd het gat tijdelijk gedicht. Dit bleek echter helemaal niets op te lossen want de druk was te hoog, zodat het nog net zo hard lekte als daarvoor. Nadat er aan weerszijden nog 2 klemmen om de slang waren geplaatst was het lekken min of meer over, maar uit voorzorg hielden we de kraan van de boiler toch maar gesloten en zetten we hem alleen open als we écht warm water nodig hadden.

Lekje Lekje

Alweer een klus op de lijst van wat er vernieuwd of vervangen moet worden. We hadden het natuurlijk weer lacherig met Lubos en Pepa over "communistische leidingen", maar ondertussen zaten we er toch maar weer mooi met een probleempje bij. Als we het goed willen doen moeten álle leidingen verieuwd worden en aangezien er nu toch al een muur is opengebroken rijst de vraag of we de badkamer dan niet helemaal zullen afbreken en vernieuwen. Het is iets wat we wel willen maar het is, afgezien van het financieele vraagstuk, ook niet gemakkelijk om allemaal te regelen. Tijd, wie, wat, wanneer?
Plannen en tekeningen maken, begroting en bezoekjes aan de OBI kunnen wel, en dat is in elk geval een begin om te weten waar we zo'n beetje op kunnen rekenen.

En nu maar hopen dat het een beetje droogt en we bij een volgend bezoek niet nog een kapotte leiding hebben. Het kan ook in februari nog heel hard vriezen in Tsjechië.

 

 

 

 

 

 

 

Lekje........

 

Zoals inmiddels bekend, is een van onze vrijetijdsbestedingen het kijken naar en genieten van de natuur in het algemeen, en vogels in het bijzonder. En zo gevarieerd als het vorig jaar om dezelfde tijd in onze tuin was, zo eentonig was het nu. Merels, merels en nog eens merels. Eerder hadden we er wel eens een enkele gezien in de tuin, nu zaten er ik weet niet hoeveel, ook op de voederplank. Natuurlijk waren er ook wel meesjes, boomklevers en de matkopjes, maar de "kleurrijke" vogels van vorig jaar, zoals de kepen, sijsjes, putters en goudvinken, lieten zich helaas niet zien. Gelukkig zagen we nog wel een vrouwtje grijskopspecht, die hadden we nog maar 1 keer eerder gezien en het is toch wel een bijzondere waarneming. Ook kwam er 2 keer een sperwer in de fluweelboom zitten. Helaas heb ik van beide geen foto kunnen maken, wat erg jammer is want sinds kort heb ik een Canon 40d, hoihoi, 6 beeldjes per seconde schiet ie, met een lichtgevoelige lens. Die had ik graag eens getest op deze mooie vogels. De eekhoorns zagen we wel regelmatig en die kwamen lekker van de walnoten en de zonnepitten snoepen.

's Nachts vroor het, maar overdag varieerde het nogal. We wandelden bijna dagelijks, maar meestal alleen Cetnov rond. Overigens is inmiddels het papier voor de septictank ingevuld, gestempeld en in orde. We zijn met Pepa naar Cheb geweest naar "Chevak", het septic-controle-bedrijf, om het papier te laten tekenen en stempelen. Daar bleek dat ons papier helemaal goed was en alle gegevens van het kadaster en perceel etc. prima in orde waren. Pepa echter, d.w.z. zijn huis en perceel, bleek volgens de mevrouw van Chevak, niet te bestaan. Dat kwam doordat er kadastrale wijzigingen waren van jaren geleden, maar waar Pepa nooit aan had gedacht of van gehoord. Althans, dat zei hij. Hij moet alles opnieuw opvragen en invullen en hij liep te mopperen dat hem dat weer veel geld ging kosten. Ben benieuwd hoelang hij er over gaat doen voor hij alles in orde heeft..... zitra, zitra. Maar wij zijn er vanaf en hoeven nu alleen 1 of 2 keer per jaar door een "septik leegmaak bedrijf" onze put te laten leegpompen. Nou, dát zal wel loslopen.

Zomer 2009:

Juliëtte en Nicole zijn samen mee geweest naar Tsjechië:. De meiden hebben genoten; van het paardrijden, van het baggeren door het meer, het zwembad maar vooral van het samen op vakantie zijn en urenlang giechelen.

paardrijden paardrijden paardrijden

Tijdens de zomervakantie zijn we eerst een dag of 5 in ons huisje geweest. De eerste verrassing was dat de Europese kanarie bij ons in het dorpje zat, een zeldzaam soortje die je in Nederland bijna nooit ziet en die zat hier gewoon voor mijn neus op een draadje te zingen. Later zijn we een aantal dagen naar de Sumava geweest. We vonden het ook leuk om eens op een andere plek te gaan kijken en wisten uit ervaring dat het daar mooi is. We zijn naar Kubova Hut' gereden waar we een bed & breakfast vonden. Kubova Hut' ligt aan de voet van de berg Boubin (1372 m.) en langs de Boubin ligt het Boubinsky prales, het oerbos van Boubin. In dit bos staan ondermeer nog bomen van zo'n 300 tot 400 jaar oud en je kunt er diverse wandelingen maken. Wij hebben er een rondwandeling gemaakt die uiteindelijk bijna niet vol te houden was; klimmen, dalen, over dode bomen, boomwortels, modderige paden etc. Mooi, maar niet goed voor mensen met chronische rugklachten. Wel zagen we langs een bosbeek onze eerste grote gele kwikstaart en kon ik een aardig sfeerplaatje maken van de snelstromende beek die vanaf het "Boubínské Jezírko", naar beneden stroomde.

Aangezien we door deze wandeling tamelijk gesloopt waren, trakteerden we onszelf op lekker eten in een restaurantje in Kubova Hut' en na een goede nachtrust zijn we de volgende dag in de auto gestapt, klein stukje gereden en hebben onze stoeltjes langs het riviertje de Tepla Vltava gezet. Ook daar zaten diverse grote gele kwikstaarten midden in de rivier op de stenen muggen te vangen en ik zag er de zeldzame grote- en klein weerschijnvlinder. Ook waren er nog veel andere vlinders en vogeltjes en verder was het er heerlijk rustig en lekker warm. Met een boek op schoot en het fototoestel bij de hand hebben we er een relaxte dag van gemaakt.

De derde dag was het regenachtig en fris en toen zijn we van de Sumava naar het noorden gereden tot Roztoky, ten zuid-westen van Praag, langs de rivier de Berounka. Onderweg een tussenstop gemaakt bij een gehuchtje, Brusy, waar een heuveltje in de velden lag waar het barstte van de vogels en mooie wilde bloemen. Ook de Europese kanarie zat daar weer volop te zingen (eigenlijk lijkt het meer op een soort heel snel geknars), wat een super vogeltje is dat! Daar hebben we ons bijna 2 uur vermaakt met het determineren van bloemen, planten en vogels. In Roztoky hebben we dan nog 1 nacht in een hotel met een hoog "communistisch tijdperk" gehalte geslapen. Ook daar was de omgeving, buiten het hotel, mooi en bosrijk en daar hebben we dan ook nog wat kunnen wandelen en zien. Vanuit daar zijn we naar Mirosov gereden waar we een bezoekje brachten aan Inka, Jaap en Jaapje die daar een prachtig huis hebben. We hadden hen nog niet eerder ontmoet maar via deze website zijn we met elkaar in contact gekomen. Het was heel gezellig en we hadden genoeg om over te praten, huis-in-Tsjechië-ervaringen uit te wisselen etc. Om een uur of 7 reden we bij hen weg en rond 11 uur 's avonds waren we weer bij ons chata. Toen waren toch ook wel weer blij om "thuis" te zijn. De dagen weg waren ook heerlijk, maar Cetnov is echt ons thuis. Verder hebben we heerlijk buiten kunnen zitten en veel gelezen, pruimen gegeten, vogels en vlinders gekeken. In de tussentijd werden in het dorp de elektriciteitskabels vervangen waardoor we regelmatig meerdere uren zonder stroom zaten. Je vraagt je soms af hoe ze het verzinnen: hartje zomer, +30 graden celsius en dan 6 uur zonder stroom (lees: koelkast blijft niet koud en vriesvakje ontdooit). Voor ons betekent geen stroom ook dat de waterpomp niet werkt, maar ach.....

Appelvink

Zoals ik al eerder had geschreven was het dak van ons chata hard aan vervanging toe. Na veel heen en weer gepraat, via Lubos of rechtstreeks met de dakdekker, (Tsjechisch blijft lastig hoor als het om zulk soort dingen gaat en regelmatig zat ik gefrustreerd met mijn handen in het haar omdat ik niet kon uitleggen wat ik bedoelde)werden we het eens en zodoende werd het materiaal voor het dak bezorgd. Er is een week hard aan gewerkt en het resultaat is schitterend! We zijn er enorm blij mee, vooral dat we van de lekkages af zijn als het hard waait en regent. Alles is nu rondom geïsoleerd, inclusief het dak. Hieronder een paar foto's van het project "dak".

Het dak wordt afgebroken. Het dak wordt weer opgebouwd. Het dak is klaar.

Ondertussen hebben we zelf nieuwe wand- en vloertegels, een douchekabine, wastafelcombi etc. gekocht en achtergelaten met de afspraak dat Lubos en zijn waterleidingman de leidingen, en dan meteen de hele badkamer, vernieuwen. We hebben het minstens 5 keer gevraagd of het echt gedaan wordt, hij wel tijd heeft etc. Want het moet gebeuren omdat we zoals het nu is, met kapotte leiding en uitgebroken muren, het huis de winter niet in kunnen laten gaan. Hij heeft ons beloofd dat hij in oktober alles gaat doen en het eind oktober klaar is. Dasa zei nog enthousiast dat ze ons wel ging sms-en als het klaar is. We zijn heel benieuwd of dát gaat lukken, oktober is inmiddels al bijna voorbij en we hebben nog niets gehoord en volgens mijn internet bron heeft het al gesneeuwd. Ik blijf lachen!

Wordt vervolgd......

 


Laat je opmerking of bericht over deze website achter in het

© M. Wustenhoff, 2003-2009. All rights reserved.